Orgel Michaëlskerk
Orgel Michaëlskerk

Achterin de Michaëlskerk staat een balustrade-orgel. Het is gebouwd in 1984 door de firma Fama en Raadgever, orgel- en clavecimbelbouwers te Utrecht.
Het vorige orgel, van de firma Standaart, moest in verband met de kerkrestauratie in 1983 gedemonteerd worden.
Vanwege de hoge kosten, en mede op advies van de Landelijke Orgelcommissie der Nederlandse Hervormde Kerk, besloot de Kerkvoogdij het oude orgel, gebouwd in 1910, te vervangen door een nieuw instrument.
Tevens stelde de Kerkvoogdij een plaatselijke Orgelcommissie in, die als opdracht kreeg de bouw van het nieuwe orgel voor te bereiden en te begeleiden.
Enkele onderdelen van het oude orgel waren nog geschikt om opnieuw gebruikt te worden:
- de oude magazijnbalg en de scheppen eronder. Deze zijn opnieuw beleerd; ook werd een nieuwe pompinstallatie aangebracht, waardoor het orgel ook nog getrapt kan worden in geval van stroomuitval.
- de oude orgelgalerij
- de orgelkas, uitgevoerd in grenenhout, met gebruikmaking van consoles, kappen en vleugelsnijwerk
Als aanzienlijke verbetering ten opzichte van het Standaart-orgel, dat slechts één groot middenveld had, werd een middentoren nieuw ingepast. Het nieuwe snijwerk werd, aan de hand van een oud stukje snijwerk, vervaardigd door een bedrijf uit Gouda.

Het fraaie orgelfront is vervaardigd naar een ontwerp van de organist, de heer J. Davidse. Het geheel combineert, dankzij de geslaagde kleuren, erg goed met de ruimte eromheen. De van beige naar bruin overlopende tinten vormen, samen met het met in bladgoud gezette snijwerk, een mooi geheel. Een en ander is vakkundig uitgevoerd door de schilders J. en A. Vlieger uit Grijpskerke.
Johan Davidse achter het orgel in de Michaëlskerk
De orgelpijpen hebben een hoog loodgehalte, de fluiten zelfs 95%. De groot octaven van de roerfluit en holpijp zijn, evenals de subbas, van hout gemaakt.
De speeltafel bevindt zich aan de rechterzijde. De toetsen zijn met been belegd, de semitoetsen met ebbenhout. De registertrekkers zijn gemaakt van eikenhout, en voorzien van ebbenhout gedraaide knoppen, met daarboven de registernamen.
|